Czas na przetwory! praktyczne wskazówki jak przygotować słoiki z sezonowymi owocami i warzywami

Czas na przetwory! praktyczne wskazówki jak przygotować słoiki z sezonowymi owocami i warzywami

5 przepisów dla ekonomicznej i ekologicznej kuchni Czytanie Czas na przetwory! praktyczne wskazówki jak przygotować słoiki z sezonowymi owocami i warzywami Kolejny 5 Przepisów które przygotujesz we Frytownicy Beztłuszczowej

Czerwiec to miesiąc, na który po przemijającej kapryśnej wiośnie niecierpliwie czekamy. Jest nie tylko pogodniej, ale i… smaczniej. Otóż już w połowie roku, w lokalnych warzywniakach znajdziemy pierwsze zbiory świeżych owoców i warzyw. Oczywiście uczta dla podniebienia często wiąże się z wysoką ceną, jednak w szczytowym momencie zbiorów, możemy znaleźć ulubione produkty w najniższych sezonowych ofertach. A skoro cena jest przystępna, a owoce i warzywa najlepszego sortu - warto tę okazję wykorzystać, aby przy okazji uzupełnić naszą spiżarnię na jesień i zimę!

Kiedy jest sezon na poszczególne owoce i warzywa?

Sezon na owoce:

Już pod koniec maja pojawiają się pierwsze truskawki i rabarbar, jednak ich cena jest stosunkowo wysoka. Pik zbiorów, zatem i najniższa cena to początek lipca.

 

 

Borówki, czereśnie, maliny, mirabelki, morele, brzoskwinie i jabłka pojawią się na początku lipca, a najniższa cena pojawi się z początkiem sierpnia. Śliwki, jeżyny i porzeczki znajdziemy już w sierpniu, a najniższą cenę znajdziemy z początkiem września.

 

Sezon na warzywa:

Na przełomie maja i czerwca w warzywniakach znajdziemy pomidory, rzodkiewkę, bakłażana i ogórki - idealna okazja do przygotowania domowego leczo, które zapewne nieraz uratuje rodzinny obiad.

 

 

Na początku lipca pojawi się fasolka szparagowa, kalafior, groszek, kapusta pekińska.

 

Dlaczego warto robić przetwory?

Przy aktualnych cenach, w szczycie sprzedaży, dla przykładu, za 1 kg truskawek zapłacimy ok. 8 zł. Gdzie dla porównania, w ciągu roku, w największych dyskontach, za paczkę tych samych owoców w formie mrożonej zapłacimy (zależnie od pory roku) ok. 12 - 14 zł.

 

Oszczędność czasu i pieniędzy:

- Na przykładzie truskawek oszczędzamy od 4 do 6 zł na kg

- Mamy produkt pod ręką - unikamy wizyty w sklepie i nie kupujemy torby termicznej do transportu mrożonek

 

Zdrowie, jakość, świadomość:

- Znamy stan kupowanych truskawek i ich walory smakowe

- Korzystamy z dobrej jakości owoców przez cały rok, w miejsce sztucznie uprawianych owoców i warzyw w szklarniach

- Unikamy opakowania - plastiku

W jakim garnku przygotowywać konfitury, powidła, dżemy?

Do przygotowywania powyższych najważniejszy jest czas - a najwięcej go potrzebują m.in. powidła. Otóż proces prażenia trwa od kilku do kilkunastu godzin - możecie zapytać Wasze babcie ile to trwało za ich czasów. A jeśli długi czas obróbki cieplnej - nietrudno o przypalenie. Dlatego idealnym rozwiązaniem jest garnek żeliwny, który jest przeznaczony do długiego gotowania / smażenia na wolnym ogniu. Dodatkowa warstwa emalii chroni przed przypaleniem, a cechą żeliwa jest równie rozprowadzanie ciepła.

Dodatkowo, nałożenie pokrywki z wypustkami pozwala na odpowiednią cyrkulację powietrza i skraplanie się wody - której chcemy się pozbyć.

Jak przyrządzać powidła w garnku żeliwnym?

1. Zaczynamy oczywiście od umycia owoców, pozbawienia ich ogonków i pestek.

2. Następnie należy śliwki osuszyć.

3. Na początku powidła powinny być mieszane regularnie, do momentu aż się rozlecą i wyparuje znaczna część wody. Następnie cykl: smaż - mieszaj - smaż i mieszaj.

❗️❗️ Ważne: pamiętaj, aby korzystać z silikonowych lub drewnianych przyborów, aby nie uszkodzić emalii garnka oraz koniecznie mały ogień! W trakcie przygotowywania testuj smak powideł, aby odpowiednio je dostosować do naszych preferencji. Im dłużej smażymy - tym śliwki będą słodsze, dlatego cukier dodajemy na sam koniec.

Jak pasteryzować przetwory?

Nasze przetwory zachowują świeżość, dzięki 2 czynnikom:

- Cukier / sól / ocet + gorąca woda - są to naturalne konserwanty.

- Dodatkowo, dla zabezpieczenia przed rozwojem drobnoustrojów konieczna jest pasteryzacja lub w przypadku przetworów, często stosowane wekowanie.

 

Pasteryzacja jest procesem, w którym żywność podgrzewa się do 100 °C.

Wekowanie (apertyzacja) to proces, w którym żywność w opakowaniach hermetycznie zamkniętych podgrzewa się do 100 °C.

 

Wekowanie w garnku:

 

1. Potrzebujesz wysokiego garnka, odpowiednio wyższego niż słoiki, jakich zamierzamy użyć.

2. Dno garnka wykładamy gazą lub czystą ściereczką.

3. Ustawiamy słoiki w takiej odległości, aby się ze sobą nie stykały.

4. Słoiki ustawiamy standardowo, wiekiem do góry.

5. Słoiki zalewamy gorącą wodą do poziomu poniżej nakrętki i doprowadzamy wodę do wrzenia.

6. Pasteryzujemy słoiki 20 minut, po czym je wyciągamy i odstawiamy do ostygnięciado góry nogami na minimum 24h.

 

Wekowanie w piekarniku:

 

1. Ruszt w piekarniku ustaw na odpowiedniej wysokości, aby wieko słoika nie dotykało góry piekarnika

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 130 °C.

3. Blachę wykładamy gazą (WAŻNE - nie ściereczką!).

4. Ustawiamy słoiki w takiej odległości, aby się ze sobą nie stykały.

5. Słoiki ustawiamy standardowo, wiekiem do góry.

6. Pasteryzujemy słoiki 1 godzinę, po czym je wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia do góry nogami na czystej ściereczce na minimum 24h.

Gdzie i jak przechowywać przetwory?

Wszystko ma swój termin ważności, w tym również domowe przetwory. Dlatego szczególnie ważne jest, aby po ich przyrządzeniu na słoiku odpowiednio oznaczyć termin przygotowania oraz jak się później okazuje - również co dany słoik zawiera. Otóż przecier od sosu, dżem od powideł - często trudno odróżnić.

Przetwory możemy przechowywać od kilku miesięcy do nawet roku. Przyjmuje się, że najbezpieczniej jest je wykorzystać przed kolejnym sezonem.

 

Etykiety na przetwory do wydruku:

TUTAJ znajdziesz etykiety w kolorze

TUTAJ znajdziez etykiety białe

 

 

❗️❗️ Ważne: brak pleśni czy grzybów wcale nie oznacza, że produkt nadaje się do jedzenia!

Gdzie trzymać przetwory gdy nie mamy piwnicy?

Zazwyczaj pierwszym skojarzeniem, jakie przychodzi nam na myśl, gdy słyszymy słowo „piwnica”, jest myśl o słoikach. W aktualnym trendzie deweloperskim za przywilej posiadania podziemnej przestrzeni musimy słono zapłacić, a często nie ma nawet takiej oferty. Co zatem w sytuacji, gdy piwnicy nie mamy?

 

Dlaczego piwnica jest idealnym miejscem na przetwory?

- Niska temperatura

- Brak lub ograniczony dostęp światła

Rozwiązania dla osób bez piwnicy:

- Szafki kuchenne, o ile są z dala od piekarnika i kuchenki

- Wyłącznie te, na które nie padają bezpośrednio promienie słoneczne

- Dobrym wyborem są te, które znajdują się bezpośrednio pod oknem

- Koniecznie z cyrkulacją powietrza

 

Możemy również skorzystać z dodatkowej przestrzeni na górnych półkach w szafie, w dodatkowych szufladach łóżka czy w meblach, które stoją na balkonie.

Dlaczego przetwory pleśnieją / psują się?

Nie ma nic gorszego, niż rozczarowanie, kiedy nasze słoiki atakuje pleśń. Dlatego poniżej kilka zasad czego unikać, aby przetwory nie pleśniały:

- Wybieraj owoce i warzywa, które nie są “przejrzałe”

- Korzystaj z czystych, najlepiej wyparzonych słoików

- Sprawdzaj, czy słoik / pokrywka nie mają ubytków

❗️❗️ WAŻNE - w trakcie gotowania, jeśli sprawdzasz smak - każdorazowo używaj nowych sztućców - odrobina śliny powoduje rozwój drobnoustrojów Wykorzystaj przetwory przed początkiem kolejnego sezonu tj. maksymalnie do roku czasu od ich przygotowania

Czytaj dalej

5 Przepisów które przygotujesz we Frytownicy Beztłuszczowej

5 Przepisów które przygotujesz we Frytownicy...

Frytownica beztłuszczowa (inaczej nazywana Air Fryer) to wyjątkowe urządzenie, które pozwala przygotować szeroki wachlarz smacznych i zdrowych potraw. Można w niej przygoto...

5 przepisów dla ekonomicznej i ekologicznej kuchni

5 przepisów dla ekonomicznej i ekologicznej...

Zaopatrując naszą kuchnię czy spiżarnię, często stajemy przed dylematem czy kupować na zapas, czy wybrać jedynie produkty, które są nam potrzebne w danym tygodniu. Wszyscy ...

Zostaw komentarz

Wszystkie komentarze są moderowane przed opublikowaniem.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej Polityka prywatności i Warunki korzystania z usługi serwisu Google.