Przepisy z dynią w roli głównej

Przepisy z dynią w roli głównej

Jesień ma wiele kolorów, lecz najważniejszy jest pomarańczowy. W jesiennej Kuchni Vintage nastał czas na pyszności z dyni.

Dynię można wykorzystać na wiele sposobów. Można zrobić z niej zupę krem, spaghetti, frytki, można przyrządzić i usmażyć mięso mielone z dynią do obiadu. To uniwersalne warzywo jest też popularnym dodatkiem, nadającym charakter ciastu. Kruche ciasteczka z dyni i dyniowe muffinki to jesienny hit halloweenowych przyjęć, a sernik z dynią jest ciekawym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków.

Dynię kochają wegetarianie, weganie oraz kobiety, które szczególnie dbają o swoją sylwetkę. Dynia należy do warzyw niskokalorycznych, ale sycących - jest źródłem białka i błonnika pokarmowego. Zawiera też składniki mineralne (wapń, magnez, selen, potas, cynk) oraz witaminy (A, C, E, kwas foliowy i niacynę). Dlatego dyni nie może zabraknąć w naszej Kuchni Vintage! Poznajcie przepisy na pyszne wege dania z dyni, w tym przepis na Halloween, oraz na mięsne kotlety mielone z dodatkiem tego warzywa. Wszystkie proponowane dania i wypieki można przygotować jeszcze zdrowiej, z wielofunkcyjną Retro frytownicą beztłuszczową Vintage Cuisine.

 

Rodzeje dyni

Frytki z dyni – pyszna i pożywna przekąska dla wszystkich

Dynia - przepisy wege uwielbiają ten sezonowy rarytas. Poznajcie przepis z dynią na warzywne frytki, bez glutenu. Są zdrowsze, a skąpane w aromatycznych ziołach, nawet smaczniejsze od tradycyjnych frytek z ziemniaków!

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido lub piżmowa – ok. 1000 g
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • po 1 łyżeczce przypraw: soli, oregano, słodkiej papryki;
  • pół łyżeczki czosnku
  • po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
  • ulubiony dressing: sos jogurtowy lub majonezowy, natka pietruszki lub zielona cebulka, ketchup

Przygotowanie:

  • umytą dynię piżmową lub hokkaido przekrój na pół, usuń miąższ z pestkami (dynię piżmową obieramy ze skórki, odmiana hokkaido nie wymaga obierania)
  • pokrój dynię na słupki w kształcie frytek nie cieńszych niż 1cm grubości, przepłucz i zalej zimną wodą, odstaw na  godzinę
  • po godzinie osusz frytki za pomocą ręcznika papierowego i włóż je do naczynia z oliwą, tak, by oliwa pokryła powierzchnię słupków
  • wymieszaj przyprawy (oprócz soli) i skrobię, posyp frytki
  • rozgrzej piekarnik do 200 stopni, umieść frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz około 30 min./ do przyrządzenia frytek z dyni możesz też użyć Retro frytownicy beztłuszczowej Vintage Cuisine
  • posól gotowe frytki i podawaj z ulubionym sosem lub ketchupem. Smacznego!

Kolorowe kotlety mielone z dynią – do obiadu

Kotlety z mielonego mięsa z dynią, smażoną cebulką i szczypiorkiem są kolorowe i smakują wybornie. Jak je przygotować?

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe – 0,5 kg
  • 10-15 dag dyni
  • pół pęczka szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • pół czerstwej kajzerki, mleko
  • pół szklanki mleka
  • pół cebuli
  • łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • olej
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • umytą dynie obierz, usuń miąższ z pestkami, zetrzyj na tarce o dużych oczkach
  • drobno posiekaj cebulę i zeszklij na rozgrzanym oleju; namocz bułkę w mleku i odciśnij; przecisnąć czosnek przez praskę
  • do mielonego mięsa dodaj: roztrzepane jajko, dynię, odciśniętą bułkę, czosnek, zeszkloną cebulę, posiekany szczypiorek, przyprawę, 1-2 łyżki bułki tartej, dopraw solą i pieprzem
  • ugniataj na masę i uformuj kotleciki, obtocz w bułce tartej
  • usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni lub w Retro frytownicy przy minimalnej ilości tłuszczu

Przepisy na Halloween - upiorne ciasteczka z dynią

W Kuchni Vintage nie może zabraknąć słodkości. Poznaj przepis na dyniowe ciasteczka, które będą atrakcją halloweenowego przyjęcia. Aby kruche ciasto miało odpowiednią konsystencję, polecamy odmierzyć składniki zgodnie z przepisem. Pomoże nam w tym Retro elektroniczna waga kuchenna Vintage Cuisine.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 50g cukru pudru
  • 50g puree z dyni
  • jedno żółtko
  • pół łyżeczki cynamonu
  • po szczypcie: imbiru, gałki muszkatołowej, soli
  • do dekoracji np. gorzka czekolada, posypka, cukier puder

Przygotowanie:

  • przesianą mąkę zmiksuj z zimnym masłem w Retro mikserze planetarnym Vintage Cuisine, dodaj cukier puder, żółtko, purée z dyni, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz sól
  • wyrób ciasto na jednolitą masę w Retro mikserze planetarnym
  • uformuj kule, owiń je formą spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut
  • na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj schłodzone ciasto i za pomocą foremek wycinaj ciasteczka – najlepsze foremki na Halloween to oczywiście foremki w kształcie dyni, trupiej czaszki itp.
  • ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasteczka ok. 10-15 min.
  • po wyjęciu i wystygnięciu, udekoruj kruche ciasteczka z dynią, dbając o to, by wyglądały halloweenowo - rozpuszczona czekolada lub lukier mogą posłużyć do dekoracji w kształcie pająków, czaszek, kapelusza wiedźmy czy halloweenowej dyni.

W Kuchni Vintage gotujemy z miłością, dlatego podczas gotowania nie może zabraknąć pozytywnych wibracji. Najlepiej w postaci muzyki puszczanej z Retro radia z głośnikiem bluetooth Vintage Cuisine. Udanego dyniowego sezonu!

Czytaj dalej

Kuchnia w stylu vintage. Czego nie może w niej zabraknąć?

Kuchnia w stylu vintage. Czego nie...

Vintage to nie moda. To styl wnętrzarski, który wszedł już do kanonu i zyskuje coraz to nowe rzesze zwolenników. Kuchnia to najwdzięczniejsze pomieszczenie do urządzenia w ...

Jak jeść sezonowo jesienią? Poznaj 3 uniwersalne zasady

Jak jeść sezonowo jesienią? Poznaj 3...

Sezonowe jedzenie jest modnym współcześnie trendem – najbardziej etyczną formułą odżywiania w dobie kryzysu klimatycznego. Jest również „vintage” –  z sezonowych darów natu...

Zostaw komentarz

Wszystkie komentarze są moderowane przed opublikowaniem.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej Polityka prywatności i Warunki korzystania z usługi serwisu Google.