Przetwory w październiku – z czego je robić?

Przetwory w październiku – z czego je robić?

Pierwsza połowa jesieni to jeszcze czas, kiedy można kupić warzywa na straganie i delektować się ich smakiem. Jak sprawić, by cieszyły nasze podniebienie również zimą? Postawmy na przetwory! Z odpowiednimi naczyniami ich przygotowanie to czysta przyjemność.

Październik to pełen barw miesiąc. Pomarańczowe dynie i pigwy, żurawina, wciąż pyszne jabłka i gruszki w kolorach jesieni uśmiechają się do nas ze straganów. Warzywa kapustne, takie jak kalafior czy biała lub czerwona kapusta, wciąż kuszą swoim smakiem i obietnicą dostarczenia organizmowi witamin, które wpływają na odporność. Październik to doskonały czas na przygotowywanie przetworów na zimę z tego, co przynosi nam jesień.

 

Zupa z dyni – perfekcyjne danie na zimę

Jesienne warzywa i owoce przerabiamy w naszej Kuchni Vintage na zupy i przetwory, używając do tego żeliwnych garnków i patelni. Retro garnek żeliwny z pokrywką Ombre Vintage Cuisine będzie odpowiedni, by przygotować pyszną zupę krem z dyni dla 4 osobowej rodziny, przeznaczoną następnie do zawekowania lub zamrożenia. Zimowe przetwory z dyni można urozmaicić, dodając do nich rozgrzewający imbir. Na talerzu zupę z dyni warto podawać z grzankami, kleksem ze śmietany lub jogurtu oraz pestkami dyni.

 

Przetwory z jabłek, gruszek i żurawiny – do mięs, serów i chleba

Żeliwne patelnie oraz garnki świetnie posłużą także do przyrządzania domowych przetworów z jabłek i gruszek – musów i marmolad, czyli przetworów wymagających dłuższego smażenia. Żeliwo równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu poddawane obróbce cieplnej owoce nie przypalają się. Dodatkowo pokrywka garnka Ombre jest tak skonstruowana, by zapewniać odpowiednią cyrkulację pary wodnej. Dlatego jabłka, gruszki, śliwki czy pigwy duszą się we własnym sosie, pozostają soczyste, a my minimalizujemy utratę ich wartości odżywczych.

 

Jeśli znudziły nam się tradycyjne marmolady, musy i przetwory jabłkowe albo gruszkowe, możemy urozmaicić ich smak dodatkiem żurawiny. Żurawina to owoc kwaśny, gorzki, a czasem cierpki w smaku, będzie więc idealnym dodatkiem. Również sama żurawina, po wzmocnieniu jej odpowiednią ilością cukru, świetnie nadaje się na przetwory, których możemy zimą używać jako dodatek do mięs, serów pleśniowych i długo dojrzewających.

 

Przetwory z pigwy

W Kuchni Vintage zimą nie może zabraknąć przytulnych wieczorów przy herbatce. Co do niej dodać, by smakowała naprawdę wyjątkowo? Najlepiej domowej roboty sok lub syrop z pigwy, który przyrządza się właśnie jesienią, na bazie cukru lub miodu. Owoce pigwy są też wyśmienite do przyrządzania nalewki.

 

Kiszona kapusta

Jeśli zastanawialiście się, kiedy najlepiej kisić kapustę, odpowiedzią na to są staropolskie powiedzenia: "po świętej Tekli będziemy kapustę siekli" (23 września) i "na świętej Jadwisi, kapustę się kisi" (15 października). Październik, a nawet listopad to dobre miesiące na kiszenie kapusty. Jest tańsza, choć ma już inny, bardziej dojrzały smak niż wczesną jesienią. Ważne, że kiszona kapusta jest probiotykiem, który dobrze wpływa na florę bakteryjną jelit, a tym samym na nasz układ odpornościowy. Posiada też dużo witamin, zwłaszcza bogata jest w witaminę C.

 

Ciasta i ciasteczka

Kiedy wieczory są coraz krótsze, a weekendy coraz zimniejsze, zadbajmy o przytulny nastrój w naszym domu. Kubek kawy czy kakao, kawałek domowego ciasta umilą czas wszystkim domownikom. Mikser planetarny vintage wymiesza i przygotuje każdy rodzaj ciasta, o preferowanej gęstości. Ciasto czy ciastka upieczesz w garnku żeliwnym. Na jakie dodatki do ciast postawić w październiku? Oczywiście hitem jest uniwersalna dynia, która służy nie tylko jako baza do dań obiadowych, ale również do słodkich wypieków. Możemy też upiec szarlotkę czy ciasto z gruszkami. Smacznego!

Czytaj dalej

Listopad w kuchni. Trzy jesienne przepisy

Listopad w kuchni. Trzy jesienne przepisy

Listopad w pełni. Na sklepowych półkach coraz mniejszy wybór warzyw - gotowanie znów staje się bardziej wymagające. Przeglądanie przepisów pozwala nie tylko szybko rozwiąza...

Kuchnia w stylu vintage. Czego nie może w niej zabraknąć?

Kuchnia w stylu vintage. Czego nie...

Vintage to nie moda. To styl wnętrzarski, który wszedł już do kanonu i zyskuje coraz to nowe rzesze zwolenników. Kuchnia to najwdzięczniejsze pomieszczenie do urządzenia w ...

Zostaw komentarz

Wszystkie komentarze są moderowane przed opublikowaniem.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej Polityka prywatności i Warunki korzystania z usługi serwisu Google.