Listopad w pełni. Na sklepowych półkach coraz mniejszy wybór warzyw - gotowanie znów staje się bardziej wymagające. Przeglądanie przepisów pozwala nie tylko szybko rozwiązać problem obiadu, ale wyzwala również pokłady kreatywności. Zobaczcie nasze propozycje kulinarne na listopad!
Co gotować w listopadzie? To znakomity czas na pieczenie, gulasze wieprzowe lub wołowe z dodatkiem dyni, pieczarek bądź jarmużu. Można pokusić się o pulpety z buraków, kotlety sojowe, hummus domowej roboty. To również czas zup typu krem z ziemniaków, cebuli, dyni, pora czy czosnku. Rozgrzewające, aromatyczne, obiecujące ciepły wieczór w gronie najbliższych.
Przedstawiamy propozycje dań, których przygotowanie wymaga wprawdzie odrobiny zaangażowania i czasu, ale efekt jest tego wart. Zresztą gotowanie z akcesoriami AGD Vintage Cuisine to przyjemność. Sprawdź nasze pomysły na obiad!
Placki z dyni
Placki z dyni to miłe urozmaicenie i smaczna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Mają delikatnie słodkawy smak, na pewno więc polubią je również dzieci. Placki z dyni jak ziemniaczane można podawać z jogurtem lub ze śmietaną.
Składniki:
- 500 g miąższu z dyni, czyli połówka niedużej dyni
- dwie trzecie szklanki mąki pszennej
- dwa jaja
- olej
- kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
- pół łyżeczki soli
- dwie szczypty pieprzu
- łyżeczka imbiru
Przygotowanie:
- obierz dynię i oczyść ją z włókien i gniazda nasiennego
- zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach
- wbij jajka do małej miseczki, dodaj oliwę, pół łyżeczki soli, dwie szczypty pieprzu, łyżeczkę imbiru, roztrzepuj intensywnie przez dwie minuty, a następnie wlej do miski ze startą dynią
- dodaj mąkę do całości i wymieszaj składniki na jednolitą masę
- rozgrzej olej na patelni i nakładaj na nią niewielkie porcje masy, smaż placki po około dwie minuty z jednej strony, aż ładnie się przyrumienią. Świetnie sprawdzi się Retro patelnia żeliwna, a jeśli chcesz je przygotować z minimalną ilością tłuszczu najlepiej sprawdzi się Retro frytownica beztłuszczowa
- podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego
Więcej przepisów z dyni znajdziesz w naszym październikowym artykule.
Kaczka pieczona z jabłkami
Kaczka to syte mięso. Zawiera więcej tłuszczu niż kurczak, lecz mniej niż czerwone mięso. Warto przypomnieć sobie o niej w listopadzie, kiedy dłuższe wieczory spędzane w domu sprzyjają realizowaniu kulinarnych pomysłów. Kaczka to również alternatywa dla gęsi na Św. Marcina, nazywamy ją wtedy świętomarcińską kaczką.
Jeśli kaczkę chcemy zjeść na niedzielny obiad, przygotowania należy rozpocząć w sobotę wieczorem. Poniżej przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami.
Składniki:
- 1 świeża kaczka
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 1 łyżka pokrojonej skórki pomarańczy (opcjonalnie)
- 1 średnia marchew
- 1 średnia pietruszka
- 1 mały seler
- 2-3 szklanki bulionu
- 2-3 ząbki czosnku
- sól gruboziarnista
- pieprz
- majeranek
Przygotowanie:
- na noc natrzyj kaczkę z zewnątrz i od środka grubą solą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem i grubo zmielonym pieprzem. Tak przygotowana kaczka powinna być trzymana pod przykryciem w temp. ok. 8°C
- około 3 godziny przed podaniem rozgrzać piekarnik do temp. 150°C
- umyte jabłka ze skórką pokrój w ósemki i usuń z nich gniazda nasienne, dodaj łyżkę majeranku, pokrojoną skórkę pomarańczy
- tak przygotowanym farszem nadziej kaczkę i zepnij wykałaczkami, odetnij czubki skrzydeł, zwiąż nitką pod grzbietem
- pokrój marchew, pietruszkę i seler w drobną kostkę, rozprowadź warzywa na dnie brytfanny, zalej wrzącym bulionem, aby pokrył kawałki warzyw
- na warzywach połóż kaczkę piersią do dołu i wstaw do piekarnika na 20 minut
- po upływie tego czasy przewróć kaczkę na grzbiet i bez przykrycia piecz przez 1,5 godziny, następnie zwiększ temp. Do 180°C i piecz przez kolejne 20 minut
- sprawdź, czy potrawa jest gotowa, wbijając czubek szpiczastego noża po pachę, z kaczki nie może wyciekać jasnoróżowy płyn. Jeśli wycieka, piecz przez kolejne 15 minut i sprawdź ponownie
- gdy kaczka jest gotowa, zwiększ temperaturę do 220°C i piecz przez 10 minut, aby skórka nabrała apetycznego smaku i wyglądu
- wyjmij kaczkę z piekarnika i przykryj folią aluminiowa na 10 minut, błyszczącą stroną do góry, aby dać kaczce „odpocząć” – wtedy będzie smakowała najlepiej.
Kaczkę upieczesz też z powodzeniem w Retro frytownicy beztłuszczowej.
Pęczotto, czyli kasza pęczak z dynią i jarmużem
Jeśli lubisz risotto, z pewnością zainteresuje cię również kaszotto, a w tym wypadku pęczotto. Swoją nazwę zawdzięcza podobnemu do risotto sposobowi przyrządzenia.
Składniki:
- 120 g pęczaku
- 100 g dyniowego puree z pieczonej dyni, przyprawione solą i cukrem
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 szklanki bulionu
- 50 g miękkich liści jarmużu
- 50 g parmezanu w wiórkach
- 125 ml sherry
- sól, pieprz
- masło
Przygotowanie:
- pokryj cebulę i czosnek w drobną kostkę
- rozpuść masło na patelni, wsyp cebulę, czosnek i suchy pęczak, smaż aż cebula i czosnek będą zeszklone, a kasza zacznie się błyszczeć i nabierać przezroczystości
- wlej sherry, gotuj na małym ogniu aż połowa sherry odparuje, wtedy dolej bulionu
- gotuj powoli, od czasu do czasu mieszając i dolewając bulion, aż pęczak będzie wystarczająco miękki, ale wciąż w całości
- dodaj puree z dyni, parmezan oraz grubo pokrojony jarmuż, dopraw solą i pieprzem
Tak przygotowane pęczotto można podawać samo lub z dodatkiem mięsa lub ryby.
Smacznego!