Jesień ma wiele kolorów, lecz najważniejszy jest pomarańczowy. W jesiennej Kuchni Vintage nastał czas na pyszności z dyni.
Dynię można wykorzystać na wiele sposobów. Można zrobić z niej zupę krem, spaghetti, frytki, można przyrządzić i usmażyć mięso mielone z dynią do obiadu. To uniwersalne warzywo jest też popularnym dodatkiem, nadającym charakter ciastu. Kruche ciasteczka z dyni i dyniowe muffinki to jesienny hit halloweenowych przyjęć, a sernik z dynią jest ciekawym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków.
Dynię kochają wegetarianie, weganie oraz kobiety, które szczególnie dbają o swoją sylwetkę. Dynia należy do warzyw niskokalorycznych, ale sycących - jest źródłem białka i błonnika pokarmowego. Zawiera też składniki mineralne (wapń, magnez, selen, potas, cynk) oraz witaminy (A, C, E, kwas foliowy i niacynę). Dlatego dyni nie może zabraknąć w naszej Kuchni Vintage! Poznajcie przepisy na pyszne wege dania z dyni, w tym przepis na Halloween, oraz na mięsne kotlety mielone z dodatkiem tego warzywa. Wszystkie proponowane dania i wypieki można przygotować jeszcze zdrowiej, z wielofunkcyjną Retro frytownicą beztłuszczową Vintage Cuisine.
Frytki z dyni – pyszna i pożywna przekąska dla wszystkich
Dynia - przepisy wege uwielbiają ten sezonowy rarytas. Poznajcie przepis z dynią na warzywne frytki, bez glutenu. Są zdrowsze, a skąpane w aromatycznych ziołach, nawet smaczniejsze od tradycyjnych frytek z ziemniaków!
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido lub piżmowa – ok. 1000 g
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- po 1 łyżeczce przypraw: soli, oregano, słodkiej papryki;
- pół łyżeczki czosnku
- po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
- ulubiony dressing: sos jogurtowy lub majonezowy, natka pietruszki lub zielona cebulka, ketchup
Przygotowanie:
- umytą dynię piżmową lub hokkaido przekrój na pół, usuń miąższ z pestkami (dynię piżmową obieramy ze skórki, odmiana hokkaido nie wymaga obierania)
- pokrój dynię na słupki w kształcie frytek nie cieńszych niż 1cm grubości, przepłucz i zalej zimną wodą, odstaw na godzinę
- po godzinie osusz frytki za pomocą ręcznika papierowego i włóż je do naczynia z oliwą, tak, by oliwa pokryła powierzchnię słupków
- wymieszaj przyprawy (oprócz soli) i skrobię, posyp frytki
- rozgrzej piekarnik do 200 stopni, umieść frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz około 30 min./ do przyrządzenia frytek z dyni możesz też użyć Retro frytownicy beztłuszczowej Vintage Cuisine
- posól gotowe frytki i podawaj z ulubionym sosem lub ketchupem. Smacznego!
Kolorowe kotlety mielone z dynią – do obiadu
Kotlety z mielonego mięsa z dynią, smażoną cebulką i szczypiorkiem są kolorowe i smakują wybornie. Jak je przygotować?
Składniki:
- mięso mielone wieprzowe – 0,5 kg
- 10-15 dag dyni
- pół pęczka szczypiorku
- ząbek czosnku
- jajko
- pół czerstwej kajzerki, mleko
- pół szklanki mleka
- pół cebuli
- łyżka przyprawy do mięsa mielonego
- olej
- bułka tarta
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- umytą dynie obierz, usuń miąższ z pestkami, zetrzyj na tarce o dużych oczkach
- drobno posiekaj cebulę i zeszklij na rozgrzanym oleju; namocz bułkę w mleku i odciśnij; przecisnąć czosnek przez praskę
- do mielonego mięsa dodaj: roztrzepane jajko, dynię, odciśniętą bułkę, czosnek, zeszkloną cebulę, posiekany szczypiorek, przyprawę, 1-2 łyżki bułki tartej, dopraw solą i pieprzem
- ugniataj na masę i uformuj kotleciki, obtocz w bułce tartej
- usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni lub w Retro frytownicy przy minimalnej ilości tłuszczu
Przepisy na Halloween - upiorne ciasteczka z dynią
W Kuchni Vintage nie może zabraknąć słodkości. Poznaj przepis na dyniowe ciasteczka, które będą atrakcją halloweenowego przyjęcia. Aby kruche ciasto miało odpowiednią konsystencję, polecamy odmierzyć składniki zgodnie z przepisem. Pomoże nam w tym Retro elektroniczna waga kuchenna Vintage Cuisine.
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 50g cukru pudru
- 50g puree z dyni
- jedno żółtko
- pół łyżeczki cynamonu
- po szczypcie: imbiru, gałki muszkatołowej, soli
- do dekoracji np. gorzka czekolada, posypka, cukier puder
Przygotowanie:
- przesianą mąkę zmiksuj z zimnym masłem w Retro mikserze planetarnym Vintage Cuisine, dodaj cukier puder, żółtko, purée z dyni, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz sól
- wyrób ciasto na jednolitą masę w Retro mikserze planetarnym
- uformuj kule, owiń je formą spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut
- na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj schłodzone ciasto i za pomocą foremek wycinaj ciasteczka – najlepsze foremki na Halloween to oczywiście foremki w kształcie dyni, trupiej czaszki itp.
- ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasteczka ok. 10-15 min.
- po wyjęciu i wystygnięciu, udekoruj kruche ciasteczka z dynią, dbając o to, by wyglądały halloweenowo - rozpuszczona czekolada lub lukier mogą posłużyć do dekoracji w kształcie pająków, czaszek, kapelusza wiedźmy czy halloweenowej dyni.
W Kuchni Vintage gotujemy z miłością, dlatego podczas gotowania nie może zabraknąć pozytywnych wibracji. Najlepiej w postaci muzyki puszczanej z Retro radia z głośnikiem bluetooth Vintage Cuisine. Udanego dyniowego sezonu!