5 przepisów dla ekonomicznej i ekologicznej kuchni

5 przepisów dla ekonomicznej i ekologicznej kuchni

Zaopatrując naszą kuchnię czy spiżarnię, często stajemy przed dylematem czy kupować na zapas, czy wybrać jedynie produkty, które są nam potrzebne w danym tygodniu. Wszyscy kiedyś doświadczyliśmy widoku zwiędłej sałaty przyklejonej do tylnej ścianki lodówki, a słoiki z jedną łyżką majonezu czy dżemu ozdabiają drzwiczki od tygodnia. Przydałoby się do czegoś ich użyć, ale właśnie - do czego?

Dzisiaj podamy kilka sztuczek pozwalających zaoszczędzić pieniądze i jednocześnie stworzyć zdrowe i ekologiczne dania i dodatki do dań z produktów, które mamy już w domu. Przedstawimy kilka pomysłów na smaczne, zdrowe i przystępne cenowo potrawy z resztek!
Sprawdź które z poniższych składników posiadasz w swojej kuchni i co nowego możesz z nich przygotować!

 

1. Płatki owsiane - zamień w mleko owsiane

 

Bogate w błonnik i minerały mleko owsiane będzie nie tylko idealnym dodatkiem do porannej kawy ale również dostarczy nam wapń, żelazo, magnez i potas! Będzie idealnym wyborem dla osób z nietolerancją laktozy i co najważniejsze jest absurdalnie proste w przygotowaniu!

Będziesz potrzebować:

- 1 szklanka płatków owsianych

- 4 szklanki wody

(lub proporcjonalnie 1 część płatków na 4 części wody)

Sól, cukier, miód lub syrop klonowy do smaku

 

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane i zimną wodę wrzuć do blendera. Przykryj pokrywką i miksuj przez 35 do 45 sekund. Nie blenduj zbyt długo - mleko może mieć wtedy nieprzyjemną klejącą konsystencję

2. Odcedź przez czystą bawełnianą ściereczkę lub kilku warstw ściereczki serowarskiej.

3. Aby uzyskać najlepsze wyniki, odcedź mleko dwukrotnie, aby usunąć większość owsianych fusów.

4. Przechowuj domowe mleko owsiane w zamkniętym pojemniku w lodówce. Wstrząśnij przed użyciem.



Produkty Vintage Cuisine których będziesz potrzebować: Blender kielichowy

 

mleko owsiane

 

2. Majonez - zamień w bułeczki



Wiemy, że majonez powstaje z jajek i tłuszczu ale czy wiedzieliście że można go używać jako zamiennik jajek w niektórych przepisach? Bułeczki majonezowe to prosty przepis który wykonasz w pół godziny!

 

Będziesz potrzebować:


- pół szklanki mleka

- 3 czubate łyżki majonezu

- szklankę mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Ewentualnie 

- starty ser/wybrane nasiona lub orzechy do posypania

Przygotowanie:

1. Wymieszaj mleko, mąkę, majonez i proszek do pieczenia. Powinno powstać klejące ciasto.
2. Przygotuj formę na muffinki (możesz posmarować formę olejem lub margaryną) i przelej ciasto do foremek.
3. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni

 

Produkty Vintage Cuisine których będziesz potrzebować: Mikser ręczny

 

bułeczki majonezowe

3. Czosnek - zamień w confit czosnkowy



Popularny w mediach społecznościowych przepis na czosnkowy confit skradł serca wszystkim, którzy próbowali go już przygotować. Przypieczone ząbki czosnku o konsystencji masła, na dobrym domowym chlebie, odrobina soli i mamy idealną przekąskę! (Nasz przepis na chleb z gara znajdziecie tutaj)



Będziesz potrzebować:


- czosnek (w takiej ilości jaką dysponujesz)

- oliwa z oliwek lub olej do smażenia (tyle żeby pokryć ząbki czosnku)

- świeże zioła - np. majeranek albo rozmaryn

- sól

 

Przygotowanie:

1. Obierz czosnek (żeby poszło szybciej, możesz wrzucić czosnek na chwilę do wrzątku, wtedy łatwiej będzie zdjąć łupinki).

2. Umieść obrany czosnek w naczyniu żaroodpornym i zalej oliwą lub olejem tak żeby pokryła czosnek.

3. Piecz przez około 2 godziny w temperaturze nie przekraczającej 120 stopni, do momentu aż czosnek będzie rumiano-złoty.

 

Propozycja podania:
Użyj blendera ręcznego Vintage Cuisine, zblenduj kilka ząbków czosnku i podawaj jako sos do makaronu.

 

Produkty Vintage Cuisine których będziesz potrzebować: Blender ręczny

 

confit czosnkowy

 

 

4. Bazylię - zamień w pesto!

 


Pesto to sos przygotowywany z mielonych liści bazylii, oliwy, orzeszków pinii, sera, czosnku i soli. Ten wyrazisty sos włoski jest szeroko stosowany w kuchni, zarówno jako dodatek do makaronów, jak i w wielu innych potraw.


Będziesz potrzebować:
- liście bazylii (bez łodyżek) - kilka garści

- 4 ząbki czosnku

- 1 - 2 łyżki soku z cytryny

- 3 - 4 łyżki orzeszków pini lub słonecznika

- 3 - 4 łyżki parmezanu (w wegańskiej wersji użyj płatków drożdżowych)

- 1/4 łyżeczki soli

- 2-3 łyżki oliwy

- 3-4 łyżki wody

 

Przygotowanie:

1. Zblenduj bazylię, orzechy, ser (lub płatki drożdżowe) sok z cytryny i czosnek mikserem ręcznym Vintage Cuisine.

2. Stopniowo dolewaj oliwę, a następnie wodę do uzyskania pożądanej konsytencji.

3. Przechowuj w lodówce do tygodnia lub nałóż do foremki na kostki lodu i przechowuj w zamrażalniku!

 

Produkty Vintage Cuisine których będziesz potrzebować: Blender ręczny

 

pesto

 

 

 

5. Imbir - zamień w szoty

 

Szoty imbirowe to prawdziwy hit wśród miłośników zdrowego żywienia. Nie dość że wspaniale orzeźwiają, pomagają w trawieniu ale też wspomagają układ odpornościowy. A co najlepsze, możesz je połączyć ze swoimi ulubionymi owocami i warzywami tworząc pyszny napój!


Będziesz potrzebować:
- 2-3 cm imbiru

- jabłka/pomarańcze/marchew/seler

- miód lub cukier i cytryna do smaku, kurkuma dla nadania koloru i walorów zdrowotnych



Przygotowanie:

1.Dokładnie umyj i obierz imbir i wybrane dodatki

2. Pokrój na mniejsze kawałki tak aby zmieściły się do Wyciskarki Wolnoobrotowe Vintage Cuisine.

3. Dosłódź do smaku!

 

Produkty Vintage Cuisine których będziesz potrzebować: Wyciskarka wolnoobrotowa

 

szot imbirowy

 




Dzięki tym kilku prostym przepisom możesz z łatwością ograniczyć ilość odpadów ale też zaoszczędzić! Wypróbuj je i podziel się z nami efektami - oznacz nas @vintagecuisineeu na instagramie!

Czytaj dalej

Czas na przetwory! praktyczne wskazówki jak przygotować słoiki z sezonowymi owocami i warzywami

Czas na przetwory! praktyczne wskazówki jak...

Czerwiec to miesiąc, na który po przemijającej kapryśnej wiośnie niecierpliwie czekamy. Jest nie tylko pogodniej, ale i… smaczniej. Otóż już w połowie roku, w lokalnych wa...

Zostaw komentarz

Wszystkie komentarze są moderowane przed opublikowaniem.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej Polityka prywatności i Warunki korzystania z usługi serwisu Google.