Jest to urządzenie, które zapewnia zdrowszą alternatywę gotowania, bez użycia tłuszczu. Frytownica beztłuszczowa jest szybka i wygodna w użyciu, dlatego też stała się bardzo popularna wśród osób, które chcą zdrowo jeść. W tym artykule pokażemy kilka prostych przepisów które można przygotować we frytownicy beztłuszczowej Vintage Cuisine.
1. Chleb pszenny
Składniki:
375 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
250 ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. Drożdże pokruszyć do miski, dodać wodę, oliwę, cukier, sól i mąkę.
2. Wyrobić gładkie ciasto.
3. Miskę przykryć ścierką lub folią spożywczą i odstawić na 1 h do wyrośnięcia.
Po tym czasie uformować z ciasta okrągły bochenek.
4. Umieścić chleb w urządzeniu wykładając go wcześniej papierem do pieczenia.
5. Piec w 200 st. 15 min.
2. Skrzydełka z kurczaka
Składniki:
12 skrzydełek z kurczaka
¼ szklanki sosu sojowego
1 szklanka coca coli
½ -1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka octu winnego
2 łyżki oleju
sezam
Przygotowanie:
1. Sos sojowy wymieszać z pieprzem, papryką, octem i olejem.
2. Skrzydełka zanurzyć w sosie sojowym i coca coli, odstawić na 15 minut w temperaturze pokojowej do zamarynowania.
3. Skrzydełka przełożyć do urządzenia i piec w 180 st. przez 15 min.
4. Gotowe skrzydełka posypać sezamem.
3. Fondant czekoladowy
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła + do posmarowania foremek
2 jajka
4 łyżki cukru
mała szczypta soli
1 łyżka mąki + do posypania foremek
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Foremki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką.
2. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać masło i wymieszać aż całkowicie się rozpuści.
3. Jajka wbić do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać rózgą kuchenną. Na koniec dodać przesianą mąkę i ponownie wymieszać.
4. Masę przelać do przygotowanych foremek.
5. Piec w 200 st. przez 8 min.
6. Przed podaniem wierzch posypać cukrem pudrem.
4. Łosoś pieczony w marynacie z limonką
Składniki:
1 płat łososia
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Marynata:
½ sok z limonki
skórka otarta z limonki
1 łyżka posiekanego koperku
2 drobno posiekane ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Składniki na marynatę wymieszać w misce, włożyć do niej kawałki łososia, dokładnie obtoczyć go w marynacie.
2. Piec w 180 st. przez 12 min.
5. Pieczony kalafior
Składniki:
1 mała główka kalafiora
½ łyżeczki wędzonej papryki
¼ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki pestek granatu świeża kolendra
Sos:
2 łyżki tahini
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kalafiora podzielić na różyczki.
2. W misce wymieszać oliwę z oliwę, wędzona paprykę, cynamon i sól.
3. Włożyć do miski z marynatą kalafiora, dokładnie wymieszać.
4. Kalafiora przełożyć do urządzenia.
5. Piec w 180 st. przez 15 min.
6. Upieczonego kalafiora podawać z sosem, pestkami granatu i świeżą kolendrą.
Powyższe przepisy znajdziesz pod linkiem z kodu QR znajdującego się w instrukcji obsługi Frytownicy Beztłuszczowej Vintage Cuisine.