Czas przygotowywania: 1,5h
Ilość porcji: 6
Lista zakupów:
- 1,5 szklanki startej marchewki
- 1 kwaśne jabłko
- starta skórka pomarańczowa (z 1 pomarańczy)
- 1 szklanka mąki (np. mąki tortowej)
- 1 szklanka ksylitolu
- 1/2 szklanka oleju kokosowego (bez smaku i zapachu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 jajka
-
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1.Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, skórkę pomarańczową, cynamon oraz przyprawę do piernika. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dodajemy olej.
2.Za pomocą miksera ręcznego miksujemy jajka z cukrem i wlewamy do ciasta. Całość ponownie mieszamy.
3.Na koniec dodajemy miąższ marchewki oraz drobno starte jabłko. Całość znów dokładnie mieszamy.
4.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Okrągłą foremkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Nasze ciasto pieczemy w 180 st. C przez około 50 minut.
5.Po upływie 50 minut sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już gotowe - jeśli jest wilgotna, to zostawiamy ciasto w piekarniku i co 5 minut sprawdzamy je tą samą metodą. Całość możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem według uznania.
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszło! Smacznego!
---------------------------------------------------
Zapraszamy do wspólnego gotowania! Zachęcamy do dodawania zdjęć Waszych potraw na instagrama! Oznaczajcie nasz profil @vintagecuisineeu