Listopad w kuchni. Trzy jesienne przepisy

Listopad w kuchni. Trzy jesienne przepisy

Listopad w pełni. Na sklepowych półkach coraz mniejszy wybór warzyw - gotowanie znów staje się bardziej wymagające. Przeglądanie przepisów pozwala nie tylko szybko rozwiązać problem obiadu, ale wyzwala również pokłady kreatywności. Zobaczcie nasze propozycje kulinarne na listopad!

Co gotować w listopadzie? To znakomity czas na pieczenie, gulasze wieprzowe lub wołowe z dodatkiem dyni, pieczarek bądź jarmużu. Można pokusić się o pulpety z buraków, kotlety sojowe, hummus domowej roboty. To również czas zup typu krem z ziemniaków, cebuli, dyni, pora czy czosnku. Rozgrzewające, aromatyczne, obiecujące ciepły wieczór w gronie najbliższych.

Przedstawiamy propozycje dań, których przygotowanie wymaga wprawdzie odrobiny zaangażowania i czasu, ale efekt jest tego wart. Zresztą gotowanie z akcesoriami AGD Vintage Cuisine to przyjemność. Sprawdź nasze pomysły na obiad!

Placki z dyni

Placki z dyni to miłe urozmaicenie i smaczna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Mają delikatnie słodkawy smak, na pewno więc polubią je również dzieci. Placki z dyni jak ziemniaczane można podawać z jogurtem lub ze śmietaną.

Składniki:

  • 500 g miąższu z dyni, czyli połówka niedużej dyni
  • dwie trzecie szklanki mąki pszennej
  • dwa jaja
  • olej
  • kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
  • pół łyżeczki soli
  • dwie szczypty pieprzu
  • łyżeczka imbiru

Przygotowanie:

  • obierz dynię i oczyść ją z włókien i gniazda nasiennego
  • zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach
  • wbij jajka do małej miseczki, dodaj oliwę, pół łyżeczki soli, dwie szczypty pieprzu, łyżeczkę imbiru, roztrzepuj intensywnie przez dwie minuty, a następnie wlej do miski ze startą dynią
  • dodaj mąkę do całości i wymieszaj składniki na jednolitą masę
  • rozgrzej olej na patelni i nakładaj na nią niewielkie porcje masy, smaż placki po około dwie minuty z jednej strony, aż ładnie się przyrumienią. Świetnie sprawdzi się Retro patelnia żeliwna, a jeśli chcesz je przygotować z minimalną ilością tłuszczu najlepiej sprawdzi się Retro frytownica beztłuszczowa
  • podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego

 

Więcej przepisów z dyni znajdziesz w naszym październikowym artykule.

Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka to syte mięso. Zawiera więcej tłuszczu niż kurczak, lecz mniej niż czerwone mięso. Warto przypomnieć sobie o niej w listopadzie, kiedy dłuższe wieczory spędzane w domu sprzyjają realizowaniu kulinarnych pomysłów. Kaczka to również alternatywa dla gęsi na Św. Marcina, nazywamy ją wtedy świętomarcińską kaczką.

Jeśli kaczkę chcemy zjeść na niedzielny obiad, przygotowania należy rozpocząć w sobotę wieczorem. Poniżej przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami.

Składniki:

  • 1 świeża kaczka
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 łyżka pokrojonej skórki pomarańczy (opcjonalnie)
  • 1 średnia marchew
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2-3 szklanki bulionu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól gruboziarnista
  • pieprz
  • majeranek

Przygotowanie:

  • na noc natrzyj kaczkę z zewnątrz i od środka grubą solą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem i grubo zmielonym pieprzem. Tak przygotowana kaczka powinna być trzymana pod przykryciem w temp. ok. 8°C
  • około 3 godziny przed podaniem rozgrzać piekarnik do temp. 150°C
  • umyte jabłka ze skórką pokrój w ósemki i usuń z nich gniazda nasienne, dodaj łyżkę majeranku, pokrojoną skórkę pomarańczy
  • tak przygotowanym farszem nadziej kaczkę i zepnij wykałaczkami, odetnij czubki skrzydeł, zwiąż nitką pod grzbietem
  • pokrój marchew, pietruszkę i seler w drobną kostkę, rozprowadź warzywa na dnie brytfanny, zalej wrzącym bulionem, aby pokrył kawałki warzyw
  • na warzywach połóż kaczkę piersią do dołu i wstaw do piekarnika na 20 minut
  • po upływie tego czasy przewróć kaczkę na grzbiet i bez przykrycia piecz przez 1,5 godziny, następnie zwiększ temp. Do 180°C i piecz przez kolejne 20 minut
  • sprawdź, czy potrawa jest gotowa, wbijając czubek szpiczastego noża po pachę, z kaczki nie może wyciekać jasnoróżowy płyn. Jeśli wycieka, piecz przez kolejne 15 minut i sprawdź ponownie
  • gdy kaczka jest gotowa, zwiększ temperaturę do 220°C i piecz przez 10 minut, aby skórka nabrała apetycznego smaku i wyglądu
  • wyjmij kaczkę z piekarnika i przykryj folią aluminiowa na 10 minut, błyszczącą stroną do góry, aby dać kaczce „odpocząć” – wtedy będzie smakowała najlepiej.

Kaczkę upieczesz też z powodzeniem w Retro frytownicy beztłuszczowej.

Pęczotto, czyli kasza pęczak z dynią i jarmużem

Jeśli lubisz risotto, z pewnością zainteresuje cię również kaszotto, a w tym wypadku pęczotto. Swoją nazwę zawdzięcza podobnemu do risotto sposobowi przyrządzenia.

Składniki:

  • 120 g pęczaku
  • 100 g dyniowego puree z pieczonej dyni, przyprawione solą i cukrem
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 50 g miękkich liści jarmużu
  • 50 g parmezanu w wiórkach
  • 125 ml sherry
  • sól, pieprz
  • masło

Przygotowanie:

  • pokryj cebulę i czosnek w drobną kostkę
  • rozpuść masło na patelni, wsyp cebulę, czosnek i suchy pęczak, smaż aż cebula i czosnek będą zeszklone, a kasza zacznie się błyszczeć i nabierać przezroczystości
  • wlej sherry, gotuj na małym ogniu aż połowa sherry odparuje, wtedy dolej bulionu
  • gotuj powoli, od czasu do czasu mieszając i dolewając bulion, aż pęczak będzie wystarczająco miękki, ale wciąż w całości
  • dodaj puree z dyni, parmezan oraz grubo pokrojony jarmuż, dopraw solą i pieprzem

Tak przygotowane pęczotto można podawać samo lub z dodatkiem mięsa lub ryby.

Smacznego!

Czytaj dalej

Prezenty w stylu vintage dla Niej i dla Niego

Prezenty w stylu vintage dla Niej...

Prezenty w stylu vintage dla Niej i dla Niego Listopad to czas niezwykłych promocji. Black Friday, Black Week czy Cyber Monday kuszą atrakcyjnymi ofertami, dlatego już tera...

Przetwory w październiku – z czego je robić?

Przetwory w październiku – z czego...

Pierwsza połowa jesieni to jeszcze czas, kiedy można kupić warzywa na straganie i delektować się ich smakiem. Jak sprawić, by cieszyły nasze podniebienie również zimą? Post...

Zostaw komentarz

Wszystkie komentarze są moderowane przed opublikowaniem.

Ta strona jest chroniona przez hCaptcha i obowiązują na niej Polityka prywatności i Warunki korzystania z usługi serwisu hCaptcha.