Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 4-6
Lista zakupów:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 cebule szalotki
- 8 ząbków czosnku
- 10 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 mała papryczka chilli
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 1 mała cukinia
- 800 g odsączonej ciecierzycy z puszki (2 puszki)
- 800 ml mleczka kokosowego (2 puszki)
- 2 garście jarmużu
- 200 g jogurtu greckiego do podania
Podpłomyki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 2 łyżki ziaren granatu
Przygotowanie:
1. Szykujemy podpłomyki. Mąkę mieszamy z solą, czarnuszką i jogurtem, wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej.
2. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek, imbir i papryczkę chilli siekamy.
3. W garnku żeliwnym rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy cebulę, czosnek, chilli i imbir, a po 2 minutach dodajemy kurkumę, kolendrę i kumin - smażymy 30 sekund.
4. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię, po minucie dorzucamy ciecierzycę, a po chwili wlewamy mleczko kokosowe i solimy do smaku. Gotujemy bez przykrycia około 20 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Następnie wrzucamy poszarpany jarmuż i gotujemy jeszcze 5 minut.
5. Ciasto na podpłomyki dzielimy na 6 mniejszych części, każdą z nich wałkujemy na grubość około 0,5 cm na kształt owalny. Rozgrzewamy mocno patelnię i po kolei smażymy podpłomyki na suchej patelni około 30-60 sekund z każdej strony aż się zarumienią. Dahl podajemy z podpłomykami, świeżą kolendrą, granatem i jogurtem greckim.
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszło! Smacznego!
---------------------------------------------------
Zapraszamy do wspólnego gotowania! Zachęcamy do dodawania zdjęć Waszych potraw na instagrama! Oznaczajcie nasz profil @vintagecuisineeu