Przepis na: Dahl z ciecierzycą

Przepis na: Dahl z ciecierzycą

Czas przygotowania: 25 minut 

Ilość porcji: 4-6 

 Lista zakupów:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 cebule szalotki
  • 8 ząbków czosnku
  • 10 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • 1 mała cukinia
  • 800 g odsączonej ciecierzycy z puszki (2 puszki)
  • 800 ml mleczka kokosowego (2 puszki)
  • 2 garście jarmużu
  • 200 g jogurtu greckiego do podania

 Podpłomyki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżki ziaren granatu

Przygotowanie:

1. Szykujemy podpłomyki. Mąkę mieszamy z solą, czarnuszką i jogurtem, wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej.

2. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek, imbir i papryczkę chilli siekamy.

3. W garnku żeliwnym rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy cebulę, czosnek, chilli i imbir, a po 2 minutach dodajemy kurkumę, kolendrę i kumin - smażymy 30 sekund.

4. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię, po minucie dorzucamy ciecierzycę, a po chwili wlewamy mleczko kokosowe i solimy do smaku. Gotujemy bez przykrycia około 20 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Następnie wrzucamy poszarpany jarmuż i gotujemy jeszcze 5 minut.

5. Ciasto na podpłomyki dzielimy na 6 mniejszych części, każdą z nich wałkujemy na grubość około 0,5 cm na kształt owalny. Rozgrzewamy mocno patelnię i po kolei  smażymy podpłomyki na suchej patelni około 30-60 sekund z każdej strony aż się zarumienią. Dahl podajemy z podpłomykami, świeżą kolendrą, granatem i jogurtem greckim.

 

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszło! Smacznego!

---------------------------------------------------

Zapraszamy do wspólnego gotowania! Zachęcamy do dodawania zdjęć Waszych potraw na instagrama! Oznaczajcie nasz profil @vintagecuisineeu

Czytaj dalej

Przepis na: Różową lemoniadę

Przepis na: Różową lemoniadę

Już niedługo wyczekiwany powrót najsłynniejszej lalki świata na wielkie ekrany, do seansu proponujemy godną największych fanek i fanów różu - lemoniadę! Wystarczy parę skła...

Przepis na: Paellę z krewetkami i chorizo

Przepis na: Paellę z krewetkami i...

Czas przygotowania: 1hLiczba porcji: 6 Lista zakupów: 200 gramów krewetek 200 gramów dowolnych owoców morza  1 chorizio  2 szklanki ryżu do paelli 1 czerwona papryka 1 cze...

Zostaw komentarz

Wszystkie komentarze są moderowane przed opublikowaniem.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej Polityka prywatności i Warunki korzystania z usługi serwisu Google.