Czas przygotowania: 1h
Liczba porcji: 6
Lista zakupów:
- 200 gramów krewetek
- 200 gramów dowolnych owoców morza
- 1 chorizio
- 2 szklanki ryżu do paelli
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory malinowe
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 litr warzywnego bulionu
- 1 bagietka masło wegańskie z czosnkiem
- rozmaryn
- sól
- pieprz
- kurkuma
- słodka papryka
- chilli
- papryka wędzona
- pęczek świeżej kolendra
Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmażamy na oleju drobno pokrojoną kiełbasę chorizo z czosnkiem i cebulką, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pomidory. Smażymy, aż papryka i pomidory zmiękną.
-
Dodajemy nieugotowany ryż i całość zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż ryż nie wchłonie całego bulionu. Powtarzamy czynność tak długo, aż ryż zmięknie.
3. Gdy ryż będzie al dente dodajemy owoce morza, przecier pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i ostatni raz mieszamy. Patelnię przykrywamy folią aluminiową i dajemy dojść paelli pod przykryciem.
Grzanki
W tym czasie kroimy bagietkę, każdą kromkę smarujemy wegańskim masłem i posypujemy rozmarynem. Wstawiamy bagietkę do piekarnika i pieczemy, aż grzanki się zarumienią.
Gotową paellę posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z grzankami.