Czas przygotowania: 3h
Ilość porcji: 4
Średnica garnka: 22 cm
Lista zakupów:
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki orkiszowej jasnej + kilka łyżek do obsypania
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki soli
- 500 ml wody
Przygotowanie:
- Drożdże mieszamy dokładnie z 3 łyżkami wody i cukrem.
- W dużej misce mieszamy mąkę z solą i wlewamy rozpuszczone drożdże. Całość mieszamy, dolewając wody. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny – lub na noc do lodówki.
- Jeżeli ciasto rosło w lodówce przez całą noc, wyciągamy je na około godzinę, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej. Następnie mieszamy ciasto (znowu opadnie, jest to prawidłowe)
- Do piekarnika wstawiamy garnek o średnicy 22 cm (z pokrywką) i rozgrzewamy piekarnik razem z garnkiem do 240 st. C.
- Wyjmujemy garnek, obsypujemy go dość dokładnie mąką i wylewamy ciasto. Wierzch lekko przesuwamy nożem tworząc nacięcie i przyprószamy 1 łyżeczką mąki.
- Wstawiamy garnek do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 5 minut, następnie pieczemy pod przykryciem 30 minut i bez przykrycia jeszcze 20 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika, wyciągamy chleb z garnka i studzimy na kratce.
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszło! Smacznego!
---------------------------------------------------
Zapraszamy do wspólnego gotowania! Zachęcamy do dodawania zdjęć Waszych potraw na instagrama! Oznaczajcie nasz profil @vintagecuisineeu