Czas przygotowania: 1h
Liczba porcji: 6
Lista zakupów:
- 2 szklanki ugotowanej soczewicy
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 szalotki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny
- 5 suszonych pomidorów z oleju
1.Marchewkę, pietruszkę, oraz seler ścieramy na tarce a następnie podsmażamy z pomidorami, cebulką i czosnkiem.
2.Ugotowaną soczewicę wraz z kaszą jaglaną blendujemy w blenderze kielichowym. Do masy dodajemy podsmażone warzywa i kolejny raz blendujemy. Masa powinna być gładka i jednolita. Dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
3.Formę do pieczenia natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pasztet pieczemy w 180 st. C przez około 40-45 minut.
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszło! Smacznego!
---------------------------------------------------
Zapraszamy do wspólnego gotowania! Zachęcamy do dodawania zdjęć Waszych potraw na instagrama! Oznaczajcie nasz profil @vintagecuisineeu !